Examqo › הספרייה של Examqo › רפואה דחופה › טראומה ופגיעות שלד · IMLE
טריאז׳ באירוע רב נפגעים (Mass-casualty triage)
באירוע רב נפגעים המטרה משתנה — מהטוב ביותר לכל מטופל לטוב ביותר למספר הגדול ביותר של נפגעים; ממיינים מהר לפי הליכה, נשימה, זילוח והכרה (START), מטפלים רק בפעולות מצילות חיים קצרות, וחוזרים על המיון לאורך כל הדרך.
למה זה חשוב במבחן
השאלות מציגות זירה עם נפגעים רבים ומבקשות לשייך נפגע לקטגוריה. לפי START: מי שהולך — ירוק (קל); מי שאינו נושם גם אחרי פתיחת נתיב אוויר — שחור (מת או צפוי למות); קצב נשימה מעל 30, היעדר דופק רדיאלי או מילוי קפילרי מעל 2 שניות, או חוסר יכולת למלא פקודות פשוטות — אדום (מיידי); כל השאר — צהוב (דחוי).
בילדים משתמשים ב-JumpSTART: ילד שאינו נושם אבל יש לו דופק מקבל חמש הנשמות הצלה, כי דום הנשימה בילד הוא לרוב הסיבה ולא התוצאה; קצב נשימה מתחת ל-15 או מעל 45 מסווג כאדום. נשאלים גם מושגים: ״מיון יתר״ מעמיס את חדר הטראומה, ״מיון חסר״ מסכן נפגעים קשים, וטריאז׳ חוזר נעשה בכניסה לבית החולים בידי רופא בכיר.
בבית החולים בישראל מתנהל האירוע לפי נוהל אר״ן: מיון בכניסה, זרימה חד-כיוונית של נפגעים, תיעוד מינימלי וזיהוי במספרים, מרכז מידע למשפחות, ושחרור מוקדם של מטופלים יציבים כדי לפנות מיטות. הנפגעים הקלים מגיעים ראשונים בכוחות עצמם, והקשים — בגל מאוחר יותר, ולכן לא ממלאים את חדר הטראומה מוקדם מדי. באירוע ברק יש ״טריאז׳ הפוך״ שבו מטפלים קודם בנפגעים בדום לב.
נקודות מפתח
- הטוב ביותר למספר הגדול ביותר.
- START: הולך — ירוק; לא נושם — שחור; 30 נשימות, 2 שניות, לא ממלא פקודה — אדום.
- JumpSTART: חמש הנשמות לילד עם דופק; נשימה מתחת ל-15 או מעל 45 — אדום.
- מיון חוזר בכל שלב, ובכניסה לבית החולים בידי רופא בכיר.
- הקלים מגיעים ראשונים — להיערך לגל הקשה.
טבלה מסכמת
| קטגוריה | קריטריון START | דוגמה | טיפול |
|---|---|---|---|
| ירוק — קל | הולך בכוחות עצמו | חתכים, נקעים | המתנה, טיפול מאוחר |
| צהוב — דחוי | נושם, קצב 30 ומטה, דופק רדיאלי, ממלא פקודות | שבר בירך יציב | טיפול בשעות הקרובות |
| אדום — מיידי | נשימה מעל 30, אין דופק רדיאלי או מילוי קפילרי מעל 2 שניות, לא ממלא פקודות | הלם, tension pneumothorax | טיפול ופינוי מיידיים |
| שחור — מת או צפוי למות | לא נושם אחרי פתיחת נתיב אוויר | דום נשימה | אין החייאה בשלב המיון |
| ילדים (JumpSTART) | נשימה מתחת ל-15 או מעל 45 — אדום; לא נושם עם דופק — חמש הנשמות | ילד בדום נשימה עם דופק | הנשמות הצלה ואז מיון |
בגרסה המלאה למנויים
- אלגוריתם פשוט
- עזר זיכרון
- מלכודות במבחן
- 5 כרטיסי חזרה
- מספיק ל-IMLE
הגרסה המלאה פתוחה למנויים של: רפואה דחופה, בחינת הרישוי ברפואה, כירורגיה כללית, בריאות הציבור.
כבר מנויים? לקריאה המלאה מחירים ומסלולים 25 שאלות בחינם
מקורות
- Benson M, Koenig KL, Schultz CH, Disaster triage: START, then SAVE (Prehospital and Disaster Medicine), 1996 — START algorithm
- Romig LE, JumpSTART pediatric triage (JEMS), 2002 — Paediatric modifications
- Israel Ministry of Health, hospital preparedness for mass-casualty events (אר״ן), current edition — Hospital triage and flow
המקורות מובאים לעיון; הטקסט כתוב מחדש ואינו מועתק מהם.
נבדק על ידי פרופסור ה-AI של Examqo · 2026-11-06. הטקסט עשוי להכיל טעויות; במקרה של ספק בדקו במקור.