Examqo › הספרייה של Examqo › גריאטריה › הערכה, פרמקולוגיה ואשפוז · IMLE
שבריריות וסרקופניה (Frailty and sarcopenia)
שבריריות היא מצב של ירידה ברזרבות של מערכות רבות, שבו אירוע קטן (זיהום, תרופה חדשה, ניתוח) גורם לירידה גדולה בתפקוד; סרקופניה היא ירידה בכוח ובמסת השריר, והטיפול בשתיהן מבוסס על פעילות גופנית עם התנגדות ועל חלבון מספיק.
למה זה חשוב במבחן
במבחן נשאלים על ההגדרות: הפנוטיפ של Fried עם חמשת הקריטריונים (3 ומעלה = שברירי, 1–2 = טרום-שברירי), סולם השבריריות הקליני (Clinical Frailty Scale, 1–9) ומדד השבריריות שמבוסס על צבירת ליקויים. שאלה שכיחה היא מה הטיפול: פעילות גופנית עם התנגדות היא ההתערבות המוכחת ביותר.
לגבי סרקופניה (EWGSOP2, 2019) צריך לדעת שהכוח קודם למסה: כוח אחיזה נמוך מעלה חשד (״סרקופניה אפשרית״), מסת שריר נמוכה מאשרת, ותפקוד ירוד (מהירות הליכה של 0.8 מ׳/שנייה ומטה) מגדיר מצב חמור. שבריריות גם מנבאת סיבוכים אחרי ניתוח ובטיפול כימי, ולכן היא חלק מההערכה לפני החלטה על טיפול.
בשאלות קליניות שבריריות מופיעה כמבוגרת שירדה במשקל, עייפה, הולכת לאט ומתקשה לפתוח צנצנת, ונשאלים מה ההתערבות הראשונה — תוכנית פעילות גופנית מותאמת ותזונה עשירה בחלבון, לצד סקירת תרופות. נשאלים גם על המשמעות הפרוגנוסטית: שברירי שעובר ניתוח נמצא בסיכון גבוה לדליריום, לסיבוכים ולמעבר למוסד, ולכן הערכת שבריריות היא חלק מהשיחה על מטרות הטיפול. שבריריות היא מצב דינמי — טרום-שבריריות יכולה להשתפר עם התערבות.
נקודות מפתח
- שבריריות = ירידה ברזרבות; אירוע קטן גורם לירידה גדולה.
- Fried: 5 קריטריונים; 3 ומעלה שברירי, 1–2 טרום-שברירי.
- Clinical Frailty Scale 5 ומעלה = שברירי.
- סרקופניה: כוח נמוך → אפשרית; מסה נמוכה → מאושרת; תפקוד ירוד → חמורה.
- טיפול: אימון התנגדות וחלבון 1.0–1.2 ג׳/ק״ג/יום.
טבלה מסכמת
| מושג | הגדרה | ערכים למבחן |
|---|---|---|
| הפנוטיפ של Fried | ירידה במשקל, תשישות, פעילות נמוכה, הליכה איטית, אחיזה חלשה | 3 ומעלה = שברירי; 1–2 = טרום-שברירי |
| Clinical Frailty Scale | הערכה קלינית 1–9 | 5 ומעלה = שברירי |
| מדד שבריריות | יחס הליקויים מתוך רשימה | 0.25 ומעלה בערך = שברירי |
| סרקופניה אפשרית | כוח אחיזה נמוך או קימה איטית מכיסא | אחיזה מתחת ל-27 ק״ג בגברים, מתחת ל-16 ק״ג בנשים |
| סרקופניה מאושרת וחמורה | מסת שריר נמוכה (DXA); חמורה = גם תפקוד ירוד | מהירות הליכה 0.8 מ׳/שנייה ומטה |
| טיפול | אימון התנגדות, חלבון, טיפול בגורמים | חלבון 1.0–1.2 ג׳/ק״ג/יום; ללא תרופה מאושרת |
בגרסה המלאה למנויים
- אלגוריתם פשוט
- עזר זיכרון
- מלכודות במבחן
- 5 כרטיסי חזרה
- מספיק ל-IMLE
הגרסה המלאה פתוחה למנויים של: גריאטריה, בחינת הרישוי ברפואה, רפואה פנימית, רפואת משפחה, רפואה פיזיקלית ושיקום.
כבר מנויים? לקריאה המלאה מחירים ומסלולים 25 שאלות בחינם
מקורות
- Revised European consensus on definition and diagnosis of sarcopenia (EWGSOP2), 2019 — Definition, diagnosis and severity
- International Conference of Frailty and Sarcopenia Research (ICFSR) clinical practice guidelines for frailty, 2019 — Screening and management
- Geriatrics Review Syllabus (American Geriatrics Society), 11th edition (2022) — Frailty
המקורות מובאים לעיון; הטקסט כתוב מחדש ואינו מועתק מהם.
נבדק על ידי פרופסור ה-AI של Examqo · 2026-11-06. הטקסט עשוי להכיל טעויות; במקרה של ספק בדקו במקור.