Examqo › הספרייה של Examqo › נוירוכירורגיה › עמוד השדרה
שברים בעמוד השדרה הגבי-מותני וציון TLICS
בשבר גבי-מותני ההחלטה לנתח נשענת על ציון TLICS — צורת השבר, שלמות המערך הרצועי האחורי והמצב הנוירולוגי — ושבר פריצה בחולה ללא חסר ועם מערך אחורי שלם מטופל בדרך כלל ללא ניתוח.
למה זה חשוב במבחן
ציון TLICS: צורה — דחיסה 1, פריצה 2, הזזה או סיבוב 3, מתיחה 4; מערך רצועי אחורי (PLC) — שלם 0, חשד 2, קרוע 3; נוירולוגיה — תקינה 0, שורש 2, פגיעה מלאה בחוט 2, פגיעה חלקית בחוט או בזנב הסוס 3. ציון 3 ומטה — טיפול שמרני עם גיוס מוקדם; 4 — שיקול לפי החולה והמנתח; 5 ומעלה — ניתוח. ההיגיון: פגיעה חלקית ״שווה״ יותר נקודות מפגיעה מלאה, כי יש מה להציל בשחרור לחץ. במבחן מופיע גם תיאור לפי AO Spine: סוג A — דחיסה, סוג B — כשל של רצועות המתח (אחורי או קדמי), וסוג C — הזזה בכל כיוון.
שבר Chance נגרם מכפיפה-מתיחה סביב חגורת בטן, עובר דרך העצם או הרצועות של שלושת העמודים, וב-כמחצית מהמקרים מלווה בפגיעה בתוך הבטן — ולכן חובה לחפש פגיעה במעי. שבר פריצה עם נסיגת שבר לתעלה וחסר חלקי מחייב שחרור לחץ וקיבוע. בחוליות התחתונות חוט השדרה מסתיים בגובה L1 עד L2: פגיעה ב-T12 עד L1 יכולה לפגוע בקונוס (חסר סימטרי, פגיעה מוקדמת בסוגרים), ומתחת ל-L2 הפגיעה בשורשי זנב הסוס (חסר אסימטרי, כאב רדיקולרי). זווית הקיפוזיס נמדדת בשיטת Cobb בין הפלטה העליונה של החוליה שמעל לשבר לפלטה התחתונה של החוליה שמתחתיו. בחולה עם שבר אחד בעמוד השדרה מחפשים שבר נוסף לא רציף, הקיים בכ-10% מהמקרים.
נקודות מפתח
- TLICS: צורה, PLC, נוירולוגיה.
- 3 ומטה שמרני; 5 ומעלה ניתוח.
- שבר פריצה ללא חסר ו-PLC שלם — שמרני.
- Chance — חגורת בטן, פגיעה במעי בכמחצית.
- CT של כל עמוד השדרה — שבר נוסף בכ-10%.
טבלה מסכמת
| רכיב TLICS | אפשרות | נקודות |
|---|---|---|
| צורה | דחיסה / פריצה / הזזה או סיבוב / מתיחה | 1 / 2 / 3 / 4 |
| מערך רצועי אחורי | שלם / חשד / קרוע | 0 / 2 / 3 |
| נוירולוגיה | תקינה / שורש או פגיעה מלאה / פגיעה חלקית או זנב הסוס | 0 / 2 / 3 |
| החלטה | 3 ומטה שמרני; 4 שיקול; 5 ומעלה ניתוח | סכום |
שאלה מהמבחן, בחינם
מה מתאר נכון את קלאסיפיקציית TLICS לטראומה של עמוד השדרה הגבי- מותני?
- א. שבר BURST מקבל דירוג מקסימאלי בקטגוריית מורפולוגיה
- ב. הערכה של הליגמנטים האחוריים בקטגוריית Posterior Ligamentous Complex מתבצעת לפי MRI
- ג. חסר נוירולוגי מלא מקבל ציון מקסימאלי בקטגוריית הסטאטוס הנוירולוגי
- ד. סכום נקודות של 3 ומעלה מועמד לניתוח קיבוע
בגרסה המלאה למנויים
- אלגוריתם פשוט
- עזר זיכרון
- מלכודות במבחן
- 5 כרטיסי חזרה
- מספיק ל-IMLE
הגרסה המלאה פתוחה למנויים של: נוירוכירורגיה, כירורגיה אורתופדית, רפואה דחופה, רדיולוגיה אבחנתית.
כבר מנויים? לקריאה המלאה מחירים ומסלולים 25 שאלות בחינם
מקורות
- Thoracolumbar Injury Classification and Severity Score (TLICS), 2005 — Scoring and treatment thresholds
- AO Spine Thoracolumbar Spine Injury Classification System, 2013 — Types A, B and C
- American College of Surgeons ATLS, 10th edition (2018) — Spine and spinal cord trauma
המקורות מובאים לעיון; הטקסט כתוב מחדש ואינו מועתק מהם.
נבדק על ידי פרופסור ה-AI של Examqo · 2026-11-06. הטקסט עשוי להכיל טעויות; במקרה של ספק בדקו במקור.